čtvrtek 18. února 2010

Můj Erasmus po Australsku

Ráno 26.1.

A když už jsem začala s tema písničkama:) : http://www.youtube.com/watch?v=wSDh94eQTAk
Australian day- celé město se stěhuje. Ti co jsou na Manly do města, ti co jsou ve městě na Manly. Sejdou se rodiny a přátelé a oslavují svůj mladý národ. Parníky na sebe troubí a na moři je spousta jachet a lodiček s vlajkami.....to je Australian day. A já si říkám, jak to jen v práci mohu přežít....v černé uniformě, která vůbec nechladí. Také jsem nepřežila. Napůl jsem umřela, a pak mě vzkřísil, až večer, kdy se trochu ochladilo....na dvacet pět stupňů. Přes den jsme lítali a lítali a nadávali. To si lidi možná ani nedokážete představit. Zažíváme tam občas chvíle, kdy se veškerá radost odplaví, vlastně se odplaví veškeré city a člověk si připadá jako robot, a pak mu do toho ještě někdo říká …. udělej tohle a tohle a pokud je zrovna v robotím, tak to zvládne. Pokud však na chvíli z tohoto módu vypne a nervy má napnuté, tak je možné, že se přetrhnou. S Míšou jsme v tento den měli našponované všechno.....bylo toho moc. Moc vedra, lidí, jídla, křiku, ale málo zaměstnanců. A pak si člověk říká....stojí mi to za to? Když mi ani pořádně nezaplatí? A odpovídá si různě a chlácholí se a chlácholí ho ti druzí a snaží se najít řešení....Nesmí přestat věřit, podléhat únavě, ale to někdy dost dobře nejde, a tak chodí vydýchávat napětí, které se shromažďuje na prsou na záchod a někdy tam ukápne i nějaká slzička, a pak čeká, než červené oči dostanou zdravou barvu.....a dýchá dýchá dýchá, běží.
O dockside group ještě trochu víc – 4.2.
Poslední měsíc jsme všichni dostávali v této firmě dost zabrat. Jak jsem říkala, tak se firma setkala s nedostatkem zaměstnanců. Mohli si za to vlastně sami, ale odnesli to spíš pak jednotlivci, kteří zůstali. Co se stalo? Waterfront, který se zaměřuje na mořské speciality a Wolfies, který nabízí především steaky jsou dvě restaurace vedle sebe a mají stejného majitele. V prvním lednovém týdnu byla zavřena kuchyně ve Waterfrontu a bar ve Wolfies s tím, že stačí jen jeden. Ono to stačí, ale je to neskutečná honička pro všechny zúčastněné. Nicméně do toho vyházeli spoustu zaměstnanců a druhá spousta jich odešla sama od sebe. Nyní už je situace trochu ustálená, vypadá to, že kuchyň minimálně zvětší. Ono by to také chtělo nějaké opravy. Například už se po druhé stalo, že při dešti se protrhla ztrouchnivělá plachta ve prostředku restaurace. Což není zrovna dobrá vizitka pro restauraci, která si účtuje za steak něco kolem padesáti dolarů. Takových nedotažených věcí je tam víc, a protože to některé z nás nebaví, práce nás navíc vyčerpává, tak si hledáme novou práci.
Není to žádná sranda, ale člověk musí občas zabrat. A tak se snažím. Velkým kopancem pro mě bylo, když si mě manažerka z jednoho kafíčka (v knihkupectví) pozvala na zkoušku, ale když jsem tam přijela, tak mi řekla, že už mě nepotřebuje.....ztratila však moje číslo, a tak nemohla zavolat :( Spíš bych řekla, že to měla špatně naplánované. A jaká to byla náhoda, že tato paní pak dva dny na to večeřela v naší restauraci. To se stalo ve stejný večer, kdy jsem ke stolu 44 nesla steak pro zpěváka z AC/DC. Je pravda, že v této práci se čas od času něco děje. Například včera jsme měli velkou společenskou akci a na ní jsme ještě se dvěma kolegyněmi byli poslány ke grilům v oblečcích kuchtíků, včetně slušivých čepečků. To se všichni mohli potrhat smíchy.
A pak dopsáno 18.2.
A je po všem! Dockside group je pro mě minulostí. Jsem svobodná a úleva to byla pořádná. Uvědomila jsem si, jak mě práce svazovala, trhala mi život na malé kousky, protože domluvit se na nějakém volnu bylo téměř nemožné. A ten stres, který byl však doprovázen mojí zodpovědností za vše a za nic zároveň. Můj poslední den mi však potvrdil, že je dobře, že odcházím. Bylo to na sv. Valentýná – pro restauraci velký den, a tak šéfkuchař začal prudit jen, co strčil svůj velký pupek do kuchyně. Myslela jsem, že padnu, navíc nám manažeři neřekli o žádných změnách, které pro ten den platily. Klasika. Škola života jménem Dockside.

Jak se to stalo, že jsem odešla? Našla jsem si novou práci - servírku – v kavárně – asi 70 metrů od Wolfies :) Zatím však na 20 hodin týdně. Mým záměrem proto bylo domluvit se v restauraci, že bych tam zůstala na tři čtyři směny týdně. Managerka, se kterou je opravdu těžké komunikovat a málokdo jí rozumí nedá nikdy odhadnout. A tak i když jsem jí se situací seznámila s předstihem, aby neměla problém s tvořením nového rozpisu služeb a věděla jsem, že lidi potřebuje, přesto rozhodla, že si mě nenechá. Ostatní manažeři to zpětně nechápali. Byl to její zkrat, ale vlastně mi tím prokázala službu. Jak říkám, jsem svobodná a můžu se na chvíli soustředit na školu, užívat si zbytek léta a Sydney. V nové práci jsem byla ve středu a líbilo se mi tam, práce mě baví. Jediné, co mi opravdu schází, jsou lidi, se kterými jsem v restauraci pracovala. Loučení bylo hrozné, připadala jsem si stejně jako když jsem odjížděla z Turku, z Erasmu. Opouštěla jsem lidi, se kterými jsem do té doby trávila každý den, prožívala s nimi emočně vypjaté situace, chodila s nima na pivo a ven, cestovala s nima......dalo by se říct, že byli mou dočasnou rodinou.

Pár fotek s mou rodinou z Vánoc, Silvestra a jedné party:






Great and Phillip Photo
























Jak nám bylo hej

Zápis započat 15.1. a dokončen o měsíc později :)

Než začnete číst tyto řádky, tak zapněte zvuk na počítači a pusťte si nahlas tuto píseň pro dokreslení atmosféry:

Právě se vracíme z Great Ocean Road, kam jsme se vypravili včera v poledne jen co jsme vyzvedli Claudine z letiště. A bylo to opravdu great. Náš jediný cíl bylo dostat se do večera do Apollo Bay, kde jsme si zamluvili postýlky v Surfside hostelu.

Prohlédněte si maapu našeho výletu:
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=melbourne&daddr=appolo+bay+to:phillip+island&geocode=FRUAv_0dYfajCCkr3gUlyELWajEnlxuczK1Yiw%3B%3BFQZVtP0d8hSpCCkvWa2Fu-zVajF-BFfL_2_NPQ&hl=cs&mra=ls&doflg=ptm&sll=-38.539573,145.568848&sspn=1.5683,3.532104&ie=UTF8&ll=-38.013476,145.305176&spn=1.579702,3.532104&t=h&z=8


Před Great Ocean Road je pobřeží, které se považuje za kolébku surfování v Austrálii. Na jedné pláži jsme našli tři nápisy, které by si měl každý surfař vrýt do hlavy:
Respect the Ocean - Respektovat oceán
Respect the Nature - Respektovat přírodu
Respekt the Others - Respektovat ostatní
My jsme však nesurfovali, ale také jsme respektovali a zároveň brali, co nám příroda a ostatní nabízelo. Nebylo toho málo.
Great Oceean Road je podle průvodců nejkrásnější projížďkou po australském pobřeží. začíná v přímořském letovisku Torquay, odkud se vine podél útesového pobřeží Shipwreck Coas v délce asi 240 km do velrybářského přístavu Warrnabool. Silnice byla postavena na památku vojáků, kteří bojovali v první světové válce. Výstavba byla zahájen v roce 1018 a dokončena v roce 1932.
Abych vám přiblížila, jak cesta po Great Ocean Road vypadala, tak si představte to nejkrásnější místo, co znáte, přidejte sluníčko, moře, skály, písek a skvělé lidi kolem. Při pohledu z okýnek jsme vyjmenovali všechny pozitivní slova, co nás napadli a jelikož v autě sedí dva Amíci, tak lze ve zkratce říct, že to bylo Awsome.
Hostel byl velice roztomilý. Kulečníkový stůl a houpací síť patří k mým nejoblíbenějším vybavením hostelu. (Pro ty, co ho znají – recepčního tam dělal pán, který byl kopií Dana Adama, akoráte byl o několik desetiletí starší a z Mexika). V hostelu jsme se seznámili s Mattem z Izraele, který vyrazil s námi ven. Nejprve jsme si zatancovali u auta na naší oblíbenou písničku (pokud jste následovali instrukce, tak ji právě posloucháte), a pak se mi podařilo všechny přemluvit, abychom šli na atrakci v Lunaparku, juchááá, svezli jsme se na Kamikadze, která nás otočila hlavou dólů, takže jsem na několik momentů byla stejným směrem, jako jste vy v Čechách. Nicméně, toto nás pěkně nakoplo. Se „Sister“ jsme si šli dát pizzu, která se jmenovala The Lot, a pak jsme šli za ostatními do hospody. S Jocelyn jsme po hodině začali tancovat na živou hudbu, která tam hrála a kompletně jsme roztancovali lokál. Řeknu vám, sranda neskutečná. Ráno jsme se chystali vzbudit v půl deváté....hahahaha. Probudila jsem se ve třičtvrtě na deset a snažila jsem se všechny probudit, abychom stihli check-out do desíti. Jako ostřílená recepční nemám ráda lidi, kteří tento limit přehtahují. Nakonec se nám povedlo vyhrabat se a po tom, co jsme se rychle nasnídali jsme v půl dvanácte drandili. Moc moc jsme si přáli vidět Koaly a víte co? Viděli jsme je. Jsou roztomilé, člověk by je nejraději muchlal v náručí a úplně nejraději by si je vzal domů.
A pokud Road Trip, tak nesmí chybět hudba z Jízdy. Celé naše international auto si pobrukovali při: Mám jednu ruku dlouhou, Tramtárie (ta je podle mě nejlepší: http://www.youtube.com/watch?v=6nK5FJTlVr0&feature=related), Chtěl bych se jmenovat Jan a dalších songů.
Stopli jsme na několika vyhlídkách a pomalu se blížili k Dvanácti Apoštolům. Tento nejznámější bod z celého pobřeží jedna kocovinou omámená angličanka v hostelu okomentovala: "Vždyť je to jenom dvanáct šutrů v moři." Jako, měla pravdu, ale rozhodně jsou pěkně položené :)). Sice jsme málem odletěli do Tazmánie, protože foukal neskutečný vichr, ale prostě tyyyyjo. Paráda. Jak Jocelyn poznamenala: Až přijedu domů a budu lidem řikat, jaký to bylo, tak řeknu: "It blew me up." Což by se dalo přeložit jako: "Byla jsem z toho unešená." A to jsme byli doslova. Chi.

Ještě se vrátím k tomu, co jsme dělali předešlé dny. Blbli jsme a užívali si volna. Terka a Šimon jsou výborní hostitelé . Pětihvězdičkový hotel hadr. V Melbourne jsme navštívili:

St Kildu - jedinou městskou pláž Melbourne. Je to však spíš party místo, než cokoliv jiného. Viděli jsme tam spoustu Kitů....to bych chtěla jednou zkusit. Jojo.
Brunswic street - klasická cool čtvrť, kde najdete spoustu hustých lidí, obchodů a kaváren (něco jako Newtown v Sydney, Camden town v Londýně, nebo Žižkov v Praze.
Flinders Street Railway Station, katedrálu sv. Pavla
Pobřeží řeky Yarra
Federation Square, kde se scházely davy, aby sledovali Australia Open na obří obrazovce
Royal Botanic Garden
Queen Victoria Market
a další místa

Vyfotili jsme dohromady dvěstě padesát osm tisíc fotek.
Melbourne má šílenou dopravu. (pravdivý song, ve kterém se zpívá o přeplněné tramvaji na St Kilda beach - což jsme přesně zažili: http://www.youtube.com/watch?v=uwFEysvlra0).
Sydney je v tomto směru jednička, ale odráží se to na vysokých cenách za dopravu.
Co tady chybí je moře, ale zas mají výbornou architekturu, kavárničky, restaurace a kulturní život. Nejraději bych prošla všechna muzea. Aj. Nedá se stihnout vše.

Co jsme však stihli v pátek 15.1. bylo jedinečné. Ráno jsme vyrazili na Phillip island. S Jocelyn jsme se utrhli ze řetěžu, dali jsme si energetický nápoj, který se jmenuje příznačně Mother (každý někdy potřebuje svoji Mother), který nás nastartoval na celý den a že bylo na co. Po tom, co jsme dorazili na ostrov a navštívili místí centrum, oznámil Neal, O´Neil, že by nás rád vzal na Grand Prix dráhu (http://www.phillipislandcircuit.com.au/).
Zamluvil místa, a tak jsme se stali prvními návštěvníky, kteří na dráhy vjeli s autem z půjčovny.
Neal byl v sedmém nebi, Terka se bála a Jocelyn dokumentovala. Byl to skvělý zážitek. Doprovázelo nás závodní auto, v kterém seděl závodník v uniformě a komentoval na speciální frekvenci, jaká zákruta nás to čeká.
Po silném adrenalinovém zážitku nás čekalo malé uvolnění. Vydali jsme se podívat na vyhlídku na Seal Rocks a posléze na Pinguin parade. Než se vyrojili tučňáci, kteří se na tomto místě pravidelně vrací z večerního lovu, tak nám společnost dělali rackové. To vám jsou ptáci ještě oprsklejší než holubi. Už se mi jednou stalo, že jeden klovnul do meatpie, když jsem ho držela v ruce. Neilovi teď jeden klovl do hot dogu....který následně upadl a byl nepoužitelný. Počkali jsme si půl hodinky a tučňáci zahájili svou batolící show. Po malých i větších skupinách se začali objevovat černé skvrnky, které se pak pomalým krokem kolíbali směrem k nám, aby našli své mláďata, která nedaleko kvíkala hlady a mohli jim do krtku vyzvrátit nějakou tu dobrotu, kterou našli. (ano četli jste správně vyzvrátit – tak to totiž tučňáci dělají....nenakupují do igelitek, nešpiní příbory, ale jedou na ostro.....)

Naplnění zážitky jsme se vrátili do Melbourne, následující den jsme se vydali na Great Ocear Road, o které jsem psala. V neděli na nás v Melbourne čekalo skvělé barbeque a v pondělí jsme si znovu prošli Melbourne. Jak už jsem několikrát zmiňovala, tento týden byl pro mě po třech měsících dřiny a potu rájem. Užila jsem si ho nesmírně a to především díky společnosti, kterou jsem na něm měla. Děkuju.

Melbourne foto